directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 20:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Una nova oficina promourà i coordinarà projectes i mesures d'impuls de l'occità

Denominada aranès a la Val d'Aran, és llengua oficial a Catalunya

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts el Programa per a la creació de l'Oficina "Occitan en Catalonha" (OC), que tindrà com a objectiu promoure i coordinar projectes i mesures d'impuls de la llengua occitana. Aquest nou organisme també garantirà el desplegament adequat de la condició de llengua oficial que el nou Estatut atorga a aquesta llengua. Aquesta oficina es crea a proposta del vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira.
escut occità
Escut occità

Comparteix
   


Etiquetes
La creació de l'oficina es fa en compliment de l'Estatut, que en l'article 6.5 estableix que la llengua occitana, denominada aranès a la Val d'Aran, és la llengua pròpia d'aquest territori i és oficial a Catalunya. A més, l'article 11.2 reconeix, empara i respecta la singularitat de l'Aran com a entitat territorial singular a Catalunya, que ha de ser objecte d'una particular protecció per mitjà d'un règim jurídic especial.

Aquest nou organisme també haurà de fomentar la cooperació i la coordinació amb el Conselh Generau d'Aran en la promoció de l'occità a l'Aran i a Catalunya; coordinar amb les institucions europees l'aprenentatge i l'ensenyament de l'occità, i mantenir un diàleg amb agents socials, entitats o universitats que treballen per la promoció, el coneixement i la difusió de la llengua. Una altra funció serà la de proporcionar assessorament i informació als ciutadans i les administracions catalanes en relació a la difusió, la normalització i l'ensenyament de la llengua i la cultura occitanes.

El Programa de creació de l'Oficina 'Occitan en Catalonha', que estarà adscrita a la Secretaria de Política Lingüística, té una durada màxima de 3 anys. Al seu capdavant hi haurà un director, nomenat pel vicepresident, que haurà de coordinar i impulsar l'actuació dels òrgans adscrits a la Secretaria per redactor i implementar el Programa. També haurà de coordinar l'aplicació i el desenvolupament de les polítiques concretes en els àmbits que fixa l'acord aprovat aquest dimarts pel Consell de Govern.

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha avançat que hi ha la perspectiva futura de crear un consorci entre la Diputació de Lleida, el Conselh Generau, la Generalitat i "si és possible" les administracions franceses per tirar endavant projectes en relació a aquesta llengua.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.